اصول حرفهای در پذیرش پرونده
پس از مراجعه ي اشخاص به وكلا ، و طرح موضوعِ خود، مرحله ي پذيرش پرونده آغاز ميشود.
اين مرحله نيز يكي از مهمترين مقاطعِ حرفه اي در ارتباط ميانِ وكيل و موكل است و براي بهتر شكل گرفتنِ آن، رعايتِ نكاتِ زير ضروري است :
- پس از طرحِ موضوع از سويِ مُراجع، وكيل ميبايست قبل از هر گونه اظهارِ نظري مبني بر پذيرش يا عدمِ پذيرشِ پرونده، تماميِ اوراق و مستنداتِ آن را "جزء به جزء" و با دقت موردِ مطالعه قرار دهد.
ضمناً در خصوصِ تمامِ ابهاماتِ موجود، از موكلِ خود "سؤال" نمايد.
برايِ مطالعه ي پرونده و مستنداتِ آن و اعلامِ قبول يا عدمِ قبولِ وكالت، " به هيچ عنوان عجله نكنيد".
اگر نياز به زمان داريد، صريحاً به مُراجع اعلام، و بيان نماييد براي اظهارِ نظرِ نهايي، مثلاً ٤٨ ساعت ديگر تماس بگيرد.
مجدداً تأكيد ميكنم، در برخورد با پرونده به هيچ وجه نبايد "هيجان زده " شد، چرا كه مكرراً مشاهده شده كه وكيلي بدونِ بررسيِ جزئيات، وكالتِ پرونده اي را عهده دار شده، و در مسيرِ دادرسي با موانعِ غيرِ قابلِ عبوري برخورد كرده است.
دوستان؛
اين عبارت را از من به يادگار داشته باشيد كه :
" هر موكل يك مُبلّغ است، كه ميتواند مُبلّغِ مثبت باشد يا منفي".
درست است كه تعهدِ وكيل، " تعهد به وسيله " است، و درست است كه وكلا هيچ خطِ امانتي ندارند كه الزاماً تمامِ پرونده هايِ خود را پيروز شوند، اما وقتي وكيلي بدونِ آگاهي از پيچ و خمِ پرونده اي ، به آن ورود ميكند، نتيجه اش معمولاً شكست است، و شكستهايِ پِي در پِي، هم باعث ميگردد كه شخصِ وي به باخت عادت كند، كه اين امر بسيار وحشتناك است، و هم به عنوانِ وكيلِ "بازنده" معروف شود، كه گمان ميكنم نتيجه ي آن در آينده اي نه چندان دور، جز انزوايِ حرفه اي وكيل دست آوردِ ديگري ندارد.
پس پرونده را با " دقت" بررسي نماييد.
- پس از مطالعه ي مستنداتِ مُراجع، دو فرض ممكن است، يا شما استطاعتِ پرونده را ضعيف ميدانيد، و يا حقي برايِ ايشان متصور نيستيد، كه در اينصورت تماميِ مداركِ مأخوذه را به وي مسترد كرده و از ايشان خداحافظي ميكنيد، و يا اينكه شما آمادگيِ خود را برايِ وكالت در پرونده اعلام ميكنيد، كه از اين لحظه به بعد ظرايفِ دقيقي بايد معمول گردد ، به شرحِ ذيل :
الف- قبل از هر كاري، شما بايد "فرمِ پذيرشِ موكل" را در اختيارِ مُراجعِ خود قرار بدهيد تا ايشان با خط خود نگارش و امضاء نمايد.
اين فرم بايد حاويِ :
نام و نامِ خانوادگي ، نامِ مُعرف و نحوه ي آشنايي با شما، خواسته و موضوعِ موردِ درخواست از شما باشد.
در اين فرمِ كه قبلاً توسطِ شما تهيه شده است، ميبايست "حتماً" اين نكته قيد شده باشد كه:
اينجانب( يعني موكل) با علم به اينكه آقاي- خانم....... وكيلِ محترم دادگستري، صرفاً وظيفه ي دفاع در موضوعِ مذكور را عهده دار است، درخواستِ پذيرش وكالت خود را تقديم، و ايشان ميتوانند با توجه به نظر كارشناسيِ خود، هرگونه اقدامي را كه در خصوصِ موضوع لازم است ، معمول دارند.
اندكي توضيح لازم است.
- اولاً وقتي موكل در فُرمِ مذكور، صراحتاً خواسته ي خود را قيد ميكند، مانع از اين ميشود كه در آينده ادعاي ديگري داشته باشد. به طور مثال ممكن است بانويي براي مطالبه ي نفقه ي خود به شما مراجعه كرده باشد، اما در طولِ مسير مدعي شود كه قبلاً از شما مطالبه ي مهريه را هم خواسته بودم، كه اين ميتواند آغازِ تنش ميانِ وكيل و موكل باشد. با وجود فرم پذيرشِ موكل، و قيد صريحِ خواسته از جانبِ موكل، احتمالِ اين اتفاق به صفر ميرسد.
- ثانياً ، ميدانيم كه الحمدلله همه ي افراد در هر كاري خود را متخصص ميدانند، از جمله موكلين.
با امضاء اين فرم، وكيل در تداركِ دفاع مبسوط اليد ميشود، و مثلاً موكل نميتواند معترض گردد كه چرا از اين مسير رفته است. و عملاً بايد فقط ناظرِ اقداماتِ وكيلِ خود باشد، كه البته اين امر مانع از ارائه ي پيشنهاد نميباشد