شروط قراردادی در تنظیم قرارداد حقالوکاله
در ادامه ى مباحث حاضر به يكي از مهمترين بخشهايِ قراردادِ حق الوكاله ، يعنى " شروطِ قرار" رسيديم،
در اين قسمت موارد زير را مى بايست حتماً مَدِّ نظر قرار گيرد:
- الف) در خصوص مصالحه و سازش پس از اقدامِ وكالتي، ميبايست ميزانِ استحقاقِ وكيل بر حق الوكاله كاملاً مشخص باشد. پس از اولين اقدامِ وكيل، امكانِ مصالحه وجود دارد، در اين مورد قطعاً بايد حق الزحمه ي وكيل بر اساسِ قرارداد پرداخت شود.
در اينجا ذكر نكته اي ضرورى است:
بنابر آموزه هاي اخلاقى، اصولاً هر كَس بر اساس ميزان فعاليتي كه نموده، مستحق دريافت دستمزد مى باشد.
بله،
ممكن است پس از تنظيم قرارداد با موكل، و صرفاً تنها با ارسال يك اظهارنامه، طرف دعوا حاضر به پرداخت حقوق موكل ما بشود.
اين درست است كه بانى اين اقدام ما بوده ايم
و نيز درست است كه بنا بر قرار داد منعقده، حق قراردادي ما، اخذ حق الوكاله ى كامل است.
اما دوستان عزيز؛
به تجربه دريافته ام، آنچه در مقابل زحمت به دست مى آيد، بسيار با بركت تر از آن مواردى است كه بگوييم بر اساس شانس قسمتمان مى شود.
بنده در اين موارد به موكل يادآورى ميكنم كه بنا بر قرارداد ، حق الوكاله ى من همانى است كه توافق كرده ايم، اما به خاطر سهولت امر، از ميزان توافقى كمتر از شما ميگيرم.
شك نكنيد كه كيفيت شادمانى موكل، موجب بركت در كميّت مبلغ دريافتى خواهد بود.
در آينده بحث مفصلي را در خصوص صلح و سازش توسط وكيل، به عرض دوستان رسانده خواهد شد.
- ب) حتماً و قطعاً قيد شود كه در صورتي كه اسناد و مداركِ موكل، در طولِ دادرسي مجعول يا غير معتبر تشخيص داده شد و يا خلافِ اظهاراتِ شهودِ وي اثبات گرديد، مسئوليتِ آن با موكل است، و خللي در حقوقِ ماليِ وكيل به وجود نمي آورَد.
در مورد ادعاي جعل و يا ترديد و انكار، در بخش تنظيم وكالتنامه مطالبى را به عرض خواهم رساند.
- ج)در موردِ اقدامات و يا هزينه هايِ مقيّد به زمان، مانندِ هزينه ي كارشناس يا اعتراض به نظرِ كارشناس ، اعلامِ وكيل به موكل ، ذمّه ي وكيل را در اطلاع رساني بَري ميسازد، در اين خصوص به نظر در حالِ حاظر ميتوان از روش پيامكي يا اطلاع رسانى در فضاهاي مجازى استفاده كرده، وپيامكِ حاويِ آن را نگهداري نمود. هرچند روشهايِ ديگر مانند فكس و ايميل نيز كارگشا ميباشد، اما در هر حال طريقه ي اطلاع رساني بايد در قرارداد نوشته شود.
توصيه ى مؤكد در اينخصوص اين است كه نحوه و وسيله ى اطلاع رسانى را جزءاختيارات وكيل قرار دهيم، و اعلام شود وكيل به هر شكل مقتضي مى تواند نسبت به اين امر اقدام نمايد.
- د)مطلبِ بعدي مربوط است به اجرايِ قرارهايِ دادگاه. در اين مورد بايد تهيه ي وسيله ي اجراي قرار به عهده ي موكل گذارده شود، و صرفاً وكيل در صورت تمايل، با موكل همراهى و همكارى مى نمايد.
فراموش نكنيم، وظيفه ى وكيل دفاع از موكل است، و هر اقدامى اضافه بر آن ، مى بايست به موكل يادآورى شود كه صرفاً براى مساعدت به او و خارج از حوزه ى تكليفي وى است.
متاسفانه شاهد بوديم كه در برخي موارد، حتى موكل منتظر مى شود تا وكيل به دنبال وى رفته، و او را به دادگاه يا محل مورد نظر برساند!
همكاران عزيز، مساعدت همواره امرى پسنديده است، اما نه در جايي كه ممكن است عزّت شغلي ، حرفه اي و شخصى وكيل را مخدوش نمايد.
از اين رو و در اين فقره، مى بايست بسيار با كياست اقدام شود.
ادامه ى شروط قراردادي را در مباحث بعد دنبال خواهيم نمود